Aandelen

Aandelen zijn makkelijk gezegd stukjes eigendom van een bedrijf. En voor kleine bedrijven geld dat de aandelen vaak in eigendom zijn van de directeur of eigenaar. De aandelen worden vastgesteld bij de notaris. Bij grote bedrijven worden de aandelen verhandeld bij een beurs. Ieder bedrijf kan dus een aandeelhouder worden.

Winst maken met aandelen

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een deel van de winst te uitkeren aan bepaalde aandeelhouders, maar hiervoor moet het bedrijf wel voldoende winst maken. Dit wordt ook wel dividend genoemd. Je kunt dan extra aandelen krijgen of een bepaald geldbedrag. Dit wordt jaarlijks uitgereikt. Als een bedrijf goed winst maakt en dus goed presteert, dan wordt het ook interessanter om aandeelhouder te worden voor beleggers. De koers zal in deze zin gaat stijgen, doordat de aandelen gaan toenemen. En dit wordt een koersstijging genoemd. Dit geld voor de mensen die een aandeel al in hun bezit heeft, dat deze meer waard zal gaan worden. Al wil je de aandelen gaan verkopen, kun je hier een hogere prijs voor vragen. Dit verschil, dus de aankoop van je aandeel en de prijs voor je hem hebt gekocht is je winst.

Hoe koop je aandelen?

Al wil je aandelen gaan kopen dan heb je hiervoor een beleggingsrekening nodig, en dit moet bij een bank of broker. Je kunt dan een aandeelportefeuille samenstellen, door middel van een beleggingsrekening. Je kunt specifieke aandelen vinden via een ISIN code. Ook kun je gaan uitbesteden. Dan kan bij een vermogensbeheer, maar ook gewoon bij een normale bank.

Wat zijn aandelen?

Hierboven is al een korte uitleg gegeven, maar we gaan er nog iets dieper op in. Een aandeel is eigenlijk een waardepapier, de belegger krijgt als het ware een stukje van het bedrijf. U profiteert daarvan wanneer het bedrijf succesvol is en blijft, maar het kan natuurlijk ook de hele andere kant opgaan. Daarnaast krijgt u een stemrecht op de vergadering voor de aandeelhouders: de aandeelhoudersvergadering. Bovendien is de voorrang voor de nieuwe aandelen voor degene die al over aandelen bezitten, je kan het ook wel zien als de vaste klanten.

Wil je weten of aandelen iets voor jou zijn? Het antwoord is ja als je:

  • Uitzicht wil krijgen op koerswinst en dividend.
  • Wilt deelnemen met je eigen geld aan een kapitaal van een onderneming.
  • Je er in ieder geval bewust van bent dat je je ‘inzet’ ook kunt verliezen.
  • De tijd hebt om je ook echt te verdiepen in de bedrijvensector en de marktomstandigheden.

Voordelen en nadelen

  • Een nadeel is natuurlijk het koersrisico. Je kunt nooit met zekerheid zeggen wat de koers is.
  • Hierbij heb je ook nog het marktrisico, hierbij moet je ook denken aan centrale oorlogen, natuurrampen en dat soort praktijken.
  • Ook kan er een bedrijf failliet gaan, dit noemen we het faillisimentrisico. Je bent dan je geld kwijt als belegger.
  • Ook is het liquiditeit risico gevaarlijk. Dit kan namelijk heel moeilijk verhandeld worden. Als het slecht gaat met een bedrijf kan je alleen aandelen kopen voor een veel lagere prijs, dit is voor de belegger natuurlijk een voordeel.
Geplaatst op 2 december 2020

Beleggen

Wat is het nu eigenlijk precies, beleggen? Beleggen is iets kopen waarvan je weet dat het later weet dat het meer waard gaat zijn. Dat kan bijvoorbeeld een aandeel zijn in een bedrijf. Je zult denken dat er niet zoveel mogelijkheden zijn voor beleggen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk veel meer vormen van beleggen dan dat je in eerste instantie waarschijnlijk zou denken.

Het doel van beleggen

Als je wilt gaan beleggen, dan doe je dat vanzelfsprekend om geld te willen verdienen. Normaal gesproken bij beleggen verdien je je geld als bijvoorbeeld de koers stijgt van een aandeel. Je behaalt een positief resultaat, als je het aandeel dan voor een langere tijd vasthoudt. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om ook geld te verdienen wanneer de koers daalt. Wanneer het slecht gaat met de economie is deze mogelijkheid erg aantrekkelijk. Je gaat short wanneer je inzet op je daling.

Hoe kan je goed zijn in beleggen?

Beleggen is eigenlijk soort gokken. Je kan namelijk de beurs nooit met zekerheid de koers voorspellen. Maar door lang te oefenen, kun je hierin wel handig gaan worden. Op korte termijnen kun je namelijk wel bepaalde patronen herkennen, en voorspellen wat hierin de mogelijkheden zijn. Op lange termijn moet je vooral denken aan de kenmerken van je eigen bedrijf. Je moet dan een uitgebreide analyse van het bedrijf doen, dit is erg belangrijk. Een uitgebreide analyse is hiervoor belangrijk. Maar alsnog is de koers nooit met vaste zekerheid te voorspellen. Als je direct geld nodig hebt, is het verstandig om te beleggen. Anders is beleggen niet zo handig.

Waarin kan je beleggen?

Natuurlijk zijn er verschillende dingen waar je in kan beleggen, er zijn dus verschillende beleggingen. Bekende voorbeelden zijn beleggen in obligaties en beleggen in aandelen.

Beleggen in obligaties: een obligatie wordt ook wel gezien als een lening, bijvoorbeeld aan overheden of ondernemingen, hierin wordt op beurzen gehandeld. Maar wat is nou eigenlijk het doel? Het antwoord is simpel: het aantrekken van financieel middelen, jaarlijks keren obligaties rente uit, wat meestal een vast bedrag is. Het rendement hiervan bestaat eigenlijk uit het koersrendement.

Beleggen in aandelen: aandelen zijn als het ware een deel van het bedrijf, aandelen ‘koop’ je dus in een onderneming. De waarde van dit deel kan erg schommelen, het kan minder waard gaan worden maar het kan ook juist meer maar worden door de tijd heen. Dat ligt natuurlijk vooral aan hoe het met het bedrijf gaat.

Geplaatst op 2 december 2020

Obligaties

Naast dat aandelen de bekendste belegging is komt daarna obligaties. Dit is een stuk minder risicovol als aandelen. Wil je erachter wat obligaties zijn en hoe het allemaal nu eigenlijk werkt? Dat wordt allemaal in dit artikel uitgelegd.

Wat zijn obligaties?

Dat is de belangrijkste vraag natuurlijk, deze informatie kun je niet missen. Wat zijn nou obligaties precies? Obligaties worden uitgegeven door overheden of bedrijven, het zijn leningen wat ze uit uitgeven. Degene die dus een obligatie kopen, lenen als het ware geld uit aan de overheid of onderneming.

Manieren om rendement te behalen bij obligaties.

  • Couponrente: dit is de rente die meestal periodiek wordt uitgekeerd. Een algemene regel is: hoe hoger de kredietwaarde van de uitgever = hoe lager de couponrente. Geld duitlenen aan de overheid brengt minder risico’s met zich mee dan geld lenen aan bedrijven.

  • Koersrendement: behalve het directe rendement bestaat er ook nog het koersrendement wat je kan behalen door een stijging van de beurswaarde van uw obligatie. De koers hiervan is afhankelijk van een aantal factoren: de kredietwaarde van de uitgever, de markrente en als laatst vraag en aanbod van de beurs zelf.

Verschillende soorten obligaties

Er bestaan verschillende soorten obligaties. Met bijvoorbeeld verschillende soorten risicofactoren.

  • De ene overheid of instelling is kredietwaardiger dan de andere obligatie
  • Ook heb je eeuwigdurende obligaties
  • Converterende obligaties
  • Gegarandeerde obligaties

Looptijd

De meeste obligaties beschikken over een bepaalde looptijd. De overheid of instelling waaraan je geld leent, laat op een bepaalde weten wanneer ze je kunnen door betalen. Dit wordt de eindvervaldag genoemd. Dit geld anders bij een eeuwigdurende obligatie. Dit zijn rekeningen met een onbepaalde looptijd. Je kunt dus niet je geld terugvragen op een bepaalde eindvervaldag, want die bestaat niet. De persoon die het geld dan leent heeft recht om zelf te bepalen wanneer die het geld op een bepaalde tijd zou gaan betalen. Dit doen bijvoorbeeld mensen wanneer ze een goedkopere financiering hebben gevonden. Of als hij het ontleende bedrag op de een of andere manier niet meer nodig heeft.

Risico's wat obligaties met zich meebrengt

Obligaties trekken net zoals met aandelen ook helaas risico’s met zich mee. En dit verschilt per obligatie. Veel obligaties hebben ook een rating. Dit geeft dus aan hoe veel procent het is dat de overheid of onderneming die de obligatie uitgeeft, de lening ook terug zou gaan betalen. Dit wordt volgens de begrippen hun kredietwaardigheid genoemd.

Geplaatst op 2 december 2020

AEX-aandelen

De belangrijkste beursindex, dat is de AEX. AEX staat voor de Amsterdamse Exchange Index. En bestaat uit 25 ondernemingen uit Nederland. Door marktkapitalisme vormt deze samenstelling zich. Wilt u zich meer verdiepen in de AEX, lees dit dan vooral lekker verder. En ook de voordelen en nadelen van deze koers. Ook geeft de EAX een indicatie van hoe het gaat met de Nederlandse economie

Waarom beleggen in AEX-bedrijven

Er zijn enorm veel redenen waarom je voor AEX-bedrijven zou kiezen. Maar dit geld voor iedere persoon weer anders. Het kan bijvoorbeeld ook makkelijk zo zijn dat u voor een AEX-bedrijf heeft gewerkt terwijl die u het misschien niet eens door had. Of u weet erg veel over de index of ontwikkelingen van deze ondernemingen. Er zijn ook nog is bovendien zeer positieve redenen waarom beleggen bij de AEX-bedrijven de moeite waard is. Belgische en Nederlandse ondernemers zullen ook vrij snel bekend zijn met de index. De aandelen van de koersen, de ontwikkelingen en natuurlijk de AEX-bedrijven zelf. Wat hieraan een enorm groot voordeel is dat deze mensen ontzettend goed op de hoogte zijn van de regionale en nationale economische en politieke situatie.
De economische industrie in Nederland is ontzettend stabiel.

Samenstelling van de AEX-bedrijven

De AEX-bedrijven bestaan uit 25 bedrijven, met een hoog marktkapitalisme. Niet elk bedrijf van de AEX is hetzelfde. Je kunt er zelf voor kiezen om bijvoorbeeld aandelen met een zwaargewicht aan te schaffen. Als je hier voor kiest zijn de resultaten van je belegging ongeveer hetzelfde als die van de AEX-bedrijven. Dit zorgt voor stabiliteit, je kunt er namelijk gemakkelijk uitstappen.

Een stukje geschiedenis van de AEX

Een van de oudste handelsbeurzen ter wereld is de Amsterdamse Beurs, dit komt natuurlijk omdat Nederland een echte handelsgeest was. De VOC verdiende weliswaar goed met het handelen over de hele wereld. Natuurlijk had de VOC ook geld nodig om alles te kunnen blijven financieren, zo is handelen vroeger begonnen.

Veel geld werd in de VOC gestoken, vooral in de hoop dat we er mooie goederen voor terug krijgen. Nu we al eeuwen verder zijn, toch blijft het principe hetzelfde. Geld wordt gestoken in bedrijven om ze te financieren. Het doel is natuurlijk wel om er zelf ook wat van op te steken.

De AEX is opgericht op 4 maart 1983, zolang geleden heeft de AEX dus nog niet. Toen werd het nog aangeduid met EOE-index (European Options Exchange). De directeur van de beurs was Dhr. Tjerk, hij had het idee uit Amerika gehaald.

Geplaatst op 2 december 2020

Nieuwe Site

Bij deze lanceren wij de nieuwe website de-belegger.nl. Op de website kun je veel verschillende informatie vinden die voor jou van belang kan zijn voor beleggen. Wil je beginnen met beleggen? Dan kun je op de website onder het kopje ‘Hoe word ik belegger’, verschillende tips en tricks vinden om te beginnen. Ook voor diegene die al beleggen kunnen hier het een en ander van leren.

Als beginnend belegger is het een goed idee om dit even door te lezen. Zo krijg je een goed idee over wat je allemaal kan verwachten bij het beleggen. Als je besloten hebt om te gaan beleggen en je bij een van de brokers hebt ingeschreven, dan is het tijd om te kiezen waarin je wilt beleggen. Onder het kopje ‘Cryptocurrency’ kun je verschillende crypto vinden. Als je in cryptocurrency wil investeren is het slim om je er goed in te verdiepen. Op deze pagina vind je de verschillende crypto.

Op de site zal je ook een kopje vinden over ‘Sites & Brokers’ en ‘Brokers Vergelijken’. Hier vind je de verschillende mogelijke brokers om bij te beleggen. Elke broker heeft zijn eigen plus- en minpunten, bekijk en vergelijk goed welke broker het beste bij jou past.

Houd de website in de gaten voor toekomstige nieuwtjes en informatie over beleggen en cryptocurrency.

Geplaatst op 9 mei 2019

Website door BlueBird Media